_

Школа жонглирања

_

Жонглирање је моторичка, физичка вежба којом се учи манипулација објектима. Самим тим, особе које уче да жонглирају развијају моторику и концентрацију на ствари и предмете, као и на више објеката истовремено.
Код деце се нарочито уочавају бенефити жонглиранја, како на физичке тако и на менталне способности детета – побољшана концентрација у школи, брже и боље запажање, брже учење и савладавање градива, прецизност и спретност у спортовима са лоптом или неким другим реквизитима (фудбал, кошарка, одбојка, тенис, рукомет, борилачке вештине и т.д.) и многи други бенефити. Код одраслих особа жонглирање је првенствено корисно за особађање од стреса јер се жонглирање сматра врстом јоге где одрасла особа тежи ка успостављању менталне равнотеже.


Најпознатије жонглирање је жонглирање са 3 лоптице, такозвано “каскадно”. Поред тога, са 3 лоптице постоји више десетина различитих трикова који су захтевни за савладавање. Савладавањем сваког од тих трикова постиже се напредак, креирају се нове везе и релације између различитих делова мозга које су корисне и у другим областима живота. Почетници почињу вежбе са 1 и 2 лоптице. Колико год звучало невероватно, постоје вежбе са једном или две лоптице које делују изузетно захтевно али се брзо савладавају уз вежбу и омогућавају прелазак на 3 лоптице, а касније 4, 5 и више. Током тренирања стиче се осећај за прецизност и развија се рефлекс односно брза реакција.

Поред лоптица популарни су и чуњеви јер делују импресивно док се наизменично ротирају у ваздуху. На чуњеве се прелази оног момента када жонглер савлада основне трикове са бар 3 лоптице. Код чуњева је присутан додатни сегмент – поред путање реквизита непоходно је обратити пажњу и на ротацију истог.

Поред наведених бенефита, најбитније јесте да је деци изузетно занимљиво и забавно а савладаним вештинама ће своје вршњаке оставити без даха!

zongliranje